English Espanol

Een duik in het diepe

In 1979 werd bij mij de ziekte van Crohn vastgesteld. Tijdens de uitleg over deze ziekte kreeg ik te horen dat er goed mee te leven viel. Maar ik werd alleen maar zieker. Er zijn momenten geweest dat ik dacht: "Hoe verder? Ik stop er mee, waar vecht ik nu tegen?" Maar gelukkig was er ook de stem die zei dat ik door moest zetten. Terugkijkend was het een pijnlijke, verdrietige en soms eenzame strijd die elf jaar geduurd heeft.In 1990 werd besloten tot opereren en het plaatsen van een Ileostoma. Toen het stoma eenmaal geplaatst was, werd ik geconfronteerd met de noodzaak om het stoma te integreren in mijn leven van alledag. Ik had mijn stoma, ik had geen pijn meer; maar weer was er de vraag: hoe nu verder? Ik had het gevoel dat ik opnieuw moest leren genieten van een maaltijd om maar iets eenvoudigs te noemen, maar kon ik sporten, op vakantie gaan? Vragen over bijvoorbeeld seksualiteit leverden emotionele momenten op. Praktische vragen als over de angst voor geuren, je omkleden in openbare gelegenheden, maken onzeker Ė al met al, ik moest veel leren, veel ontdekken. Ook al ben ik een positief ingesteld persoon, soms was dit teveel van het goede. Ik raakte in een euforische stemming en wilde bijvoorbeeld het liefst die elf jaar ziekte in een dag inhalen. Dat kon natuurlijk niet. Na twee jaar stond ik met beide benen op de grond en had ik mijn leven weer op orde.Ondertussen had ik uiteraard op veel vragen antwoord gekregen, maar ook ontdekte ik dat ik zelf achter veel dingen moest zien te komen. Praktische informatie was lang niet altijd voorhanden.

Door het stoma en de steun van een aantal mensen uit mijn directe omgeving ben ik in staat geweest een nieuwe fase in mijn leven vorm te geven. Ik had mezelf beloofd dat ik de opleiding tot medisch administratief medewerker zou volgen als ik weer stevig in mijn vel zat. Dat ik nu als technisch medewerker op een IC-afdeling in een academisch ziekenhuis in Amsterdam werk, bewijst dat ik me aan die belofte gehouden heb.

Ondertussen heb ik in diverse ziekenhuizen mijn ervaringen kunnen overdragen aan patiŽnten en studenten in de zorg. Dat is ook de reden dat ik besloten heb mijn ervaringen en adviezen op schrift te stellen, in de hoop dat andere stomadragers er baat bij zullen hebben.

Lou Sohier

cover